Ungaria

Ungaria2015-10-21T15:18:44+00:00

Localizare

Ungaria este un stat situat în Centrul Europei, în Câmpia Panonică și la poalele sudice ale Carpaților Occidentali Interiori. Pe teritoriul ei este situată aproape toată suprafața Câmpiei Panonice, din care face parte Parcul Național Hortobágy, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Se învecinează cu Serbia la sud, Croația și Slovenia la sud-vest, Austria la vest, Slovacia la nord, România la est și cu Ucraina la nord-est.

Galerie

Descriere generală

Ungaria este o ţară situată în Europa centrală. Capitala, Budapesta, este cel mai mare oraş al ţării. Ungaria esta membră a Uniunii Europene, NATO, OECD şi este un stat Schengen. Limba oficială este maghiara.

Ungaria este o ţară extrem de renumită, datorită atracţiilor istorice, peisajelor şi culturii. Mulţumită istoriei vechi şi tumultoase, cultura acestei ţări este foarte frumoasă şi nu lipsesc nici obiceiurile sau tradiţiile cu adevărat frumoase şi interesante.

Ungaria este o ţară cu economie medie dezvoltatã, specificul ei fiind industria şi agricultura. Este săracă în materii prime şi surse de energie. Pe teritoriul ţării se găsesc minereuri de ţiţei, gaze naturale, bauxită, cărbune, caolin, zeolit, perlit, bentonit, precum şi materiale de construcţii: andezit, riolit, tufá, calcar, totuşi ţara este nevoită să importe materii prime.

Studentii din Ungaria care studiaza pe locuri bugetate de stat trebuie sa semneze, dupa admitere, un contract prin care se obliga sa lucreze in tara un numar de ani dublu fata de cel al studiilor. Daca decid sa se angajeze in alta tara, trebuie sa restituie statului banii pentru toti anii de studii. Prevederile fac parte din legea educatiei care a intrat in vigoare in 2011, iar astazi Parlamentul Ungariei a votat introducerea acest articol si in Constitutie.

Sistemul educațional

Aplicanţii care doresc să studieze în Ungaria trebuie să deţină diploma de bacalaureat. Instructia se bazează pe sistemul cursuri – seminarii. Studenţii trebuie să acumuleze 180 de credite ECTS în decursul unui program de trei ani.

Anul academic are două semestere: cel de toamnă (Septembrie-Ianuarie) şi altul de primavară (Februarie-Iunie).

Ambele semestre includ 15 săptămâni. Există o pauză de o săptămână în mijlocul semestrului şi sesiunea de examene de 6 săptămâni.

La seminarii se acordă note în funcţie de performanţa la clasă, examenele parţiale şi finale, eseuri, prezentări orale sau o combinaţie între acestea. Prezenţa la seminarii este obligatorie, iar la cursuri este recomandată. Notele se acordă pe baza examenelor scrise şi orale care au loc în perioda de 6 săptămâni cât durează sesiunea. Sistemul de notare este de la 1 la 5.

Taxe de studii

  • aproximativ 1000 euro/an – Licenţă
  • 1500 euro/an – Masterat

Taxa de înscriere: 40-800 euro

Costul vieții

  • Cazare : 250 € pe luna
  • Costurile cu traiul zilnic : 250 € pe lună
  • Alte costuri: cărţi, transport  100 € pe lună

Găsirea unui loc de muncă în Ungaria poate fi dificilă. Studenţii pot apela la agenţiile de muncă şi cele de recrutare. Şansele cresc dacă se cunoaşte limba maghiară. În ceea ce priveşte salariile, acestea sunt destul de mici şi banii pot fi utilizaţi, mai degrabă, ca bani de buzunar decât pentru întreţinere.

Universități