Statele Unite ale Americii

//Statele Unite ale Americii
Statele Unite ale Americii2015-10-22T15:42:40+00:00

Localizare

Statele Unite ale Americii sau pur și simplu Statele Unite sau abreviat S.U.A. este numele unei republici constituționale federale, constând din 50 de state și un district federal, situată aproape integral în America de Nord, între Canada și Mexic, respectiv Oceanul Atlantic (la est) și Oceanul Pacific (la vest).

Galerie

Descriere generală

Cele 50 de stele semnifică cele 50 de state ale Statelor Unite ale Americii, iar cele 13 benzi orizontale, reprezintă cele 13 foste colonii care s-au răsculat împotriva Marii Britanii. Datorită acestei dispuneri de forme şi culori, este supranumit ”The Stars and Stripes sau ”Old Glory”.

Datorită condițiilor naturale propice și a sporului demografic, industria s-a dezvoltat într-un ritm rapid, ceea ce a permis SUA să ocupe o poziție de frunte pe arena internațională. Totodată, statul este considerat simbolul economiei libere de piață. Datorită abundenței bogățiilor naturale (cărbune, petrol, gaze naturale, hidroenergie), el este mai puțin dependent de importul de energie decât majoritatea celorlaltor state industrializate. Un alt avantaj al său îl constituie culturile agricole: America este privită drept grânarul globului, iar o parte importantă a producției agricole este exportată în lumea întreagă.

În ultimii trei ani, 11.000 de studenţi din România au fost plecaţi în Statele Unite prin programe de genul Work&Travel sau American Experience ca să lucreze pe perioada vacanţei de vară. Studenţii români câştigă până la 2.000 de dolari pe lună pentru joburi precum ajutor de bucătar, ospătar sau lucrător comercial în supermarketuri, salariul fiind de două ori mai mare decât salariul minim al unui cetătean al Statelor Unite. Ei muncesc însă până la 16 ore pe zi, de două ori mai mult decât un angajat la program normal. În România, un job similar este plătit cu 250-300 de euro, de până la opt ori mai puţin ca în SUA.

Sistemul educațional

Cele mai importante tipuri de instituţii de învăţământ superior din SUA sunt:

1.     Colegiile de 2 ani care includ Community Colleges (finanţate din fonduri publice) şi Junior Colleges (finanţate din fonduri private) şi oferă diferite diplome de Associate (A.A., A.Sc. etc). În unele cazuri, aceste colegii sunt o rampă de lansare către o diplomă de Bachelor’s la o universitate de 4 ani. Acest traseu academic este urmat de persoane care din diverse motive (lipsă de fonduri, lacune în educaţia primară etc) nu pot sau nu vor să se înscrie direct la o universitate de 4 ani. Însă de obicei aceste universităţi sunt inferioare universităţilor din Romȃnia.

2.     Colegiile de 4 ani (Liberal Arts Colleges) se concentrează pe studii la nivel de licență (undergraduate studies) şi nu au programe de master sau de doctorat. Studenţii (undergraduate students) studiază aproximativ 4 ani (sau chiar mai mult în unele cazuri) pentru a obţine o diplomă de Bachelor’s (B.Sc., B.A., B.Eng. etc).

3.     Universităţile oferă studii la nivel de licenţa (undergraduate studies) şi la nivel de master şi doctorat (graduate studies). De obicei, sunt organizate ca şi conglomerate de mai multe şcoli/colegii. Pe lȃngă educaţie, unul dintre scopurile fundamentale ale universităţilor este cercetarea ştiinţifică.

În SUA există peste 4000 de instituții de învățămȃnt superior, care pot fi publice sau private în funcție de modul în care obțin fondurile de operare. Instituțiile publice obțin finanțare parțială din partea statului în care operează, ceea ce le permite să ofere educație mai ieftină studenților provenind din statul respectiv.

Taxe de studii

Taxa anuală de şcolarizare  la un colegiu/universitate poate atinge 37.000 USD pentru studii universitare şi până la 50.000 USD pentru studii postuniversitare,  în timp ce la un colegiu comunitar este cuprinsă între 7.000 – 26.000 USD.

Costul vieții

Deşi costul vieţii diferă de la o zonă la alta a SUA, este important să îţi faci un buget din care să nu lipsească chiria, mâncarea, hainele, utilităţile şi distracţia.

Estimare cheltuieli de bază:
Chiria : $150 – $500 (cameră într-un apartament cu bucătărie, baie şi living comun)

Depozit pentru chirie : $100 – $500 (platit odata cu prima chirie, poate fi rambursat)

Utilităţi : $50 – $100 (poate include electricitate, apă, telefon, gaz) – la unele chirii sunt incluse în costul chiriei

Alimente : $100 – $200

Transport Public : $1.25 – $3.50 / cursa

Costuri opţionale:

Abonament telefon mobil : $35 – $100

Activare abonament telefon mobil : $50 – $150

Cina în oraş : începand de la $8

Cinema : $10

Hotel/motel : începand de la $99/noapte

Finanțare

La nivel universitar ajutorul financiar pentru studenţii străini se face pe baze extrem de competitive. Un pas decisiv în succesul candidatului îl reprezintă, în special alegerea acelor universităţi care oferă burse integrale studenţilor străini.

Cele mai întâlnite tipuri de ajutor financiar sunt următoarele:

  1. Tuition waiver/ need-based scholarship/merit-based scholarship: scutirea de taxe de studiu. Se întâlneşte la nivel universitar şi post-universitar;
  2. Teaching assistantship: numai la nivel post-universitar. Reprezintă posibilitatea de a presta o muncă plătită în interiorul departamentului, predând cursuri la nivel universitar sau seminariile unui profesor. Experienţa profesională în domeniu este foarte apreciată.
  3. Research assistantship: numai la nivel post-universitar. Reprezintă posibilitatea de a presta o muncă de cercetare, platită, în  funcţie de proiectele pe care departamentul le are în lucru. Calificarea pentru astfel de posibilităţi de finanţare se face prin eseul pe care candidaţii îl au de scris în vederea admiterii.
  4. Fellowships: numai la nivel post-universitar. Sunt foarte puţine aceste tipuri de finanţări întrucât sunt foarte consistente şi nu solicită prestarea niciunei munci în schimb.

 

Universitatea Falmouth oferă studenţilor cetăţeni ai statelor membre UE ale căror familii au venituri mai mici de 35 000 de lire sterline pe an o bursă între 200 şi 1000 de lire sterline.

American College in Thessaloniki oferă burse de merit în valoare de 1,000 $ studenților în anul 2 care studiază în străinătate și au obținut un GPA de 3,6/4,00. Bursele sunt valabile doar în cursul semestrelor de toamnă și vară.

Universități