Spania

Spania2015-10-21T12:32:56+00:00

Localizare

Regatul Spaniei este o țară situată în sud-vestul Europei, membră a Uniunii Europene. Are capitala în Madrid. În nord-est se învecinează cu Franța și Andorra, de-a lungul Munților Pirinei. Face parte din Peninsula Iberică împreună cu Portugalia și Gibraltar, având de asemenea două arhipelaguri, situate unul în Marea Mediterană (Insulele Baleare) și celălalt în Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, de Spania aparțin două mici teritorii din nordul Africii (care includ orașele autonome Ceuta și Melilla), precum și enclava Llivia din Pirinei.

Galerie

Descriere generală

Economia capitalistă mixtă a Spaniei suportă un PIB care pe o bază per capita reprezintă 80% din cel al economiilor vest-europene. Guvernul său de centru-dreapta a lucrat cu succes pentru a câștiga aderarea la primul grup de țări ce au lansat moneda unică europeană pe 1 ianuarie, 1999. Guvernul încearcă să facă progrese viitoare în schimbarea legilor de munca și reformare schemelor de pensie, care sunt cheia susținerii atât a avansării economiei interne a Spaniei, cât și a competitivității externe într-un mediu cu o monedă unică. Spania este cea de-a doua destinație turistică din lume și are 105 de aeroporturi. Ocupă locul 3 în Europa și locul 7 în lume în ceea ce privește industria constructoare de mașini. Peste 82% dintre vehiculele produse în Spania sunt exportate în peste 90 de țări.

Cultural, Spania este o țară occidentală. Aproape fiecare aspect al vieții spaniole este atins de moștenirea sa romană, făcând Spania una dintre principalele țări latine ale Europei. Cultura spaniolă este marcată de legături istorice strânse cu catolicismul, care a jucat un rol esențial în formarea țării și identitatea ei. Spania este una dintre țările cu cel mai mare număr de laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură. În timpul Epocii de Aur găsim pictori, cum ar fi El Greco, José de Ribera și Francisco Zurbaran. De asemenea, în timpul perioadei baroc, Diego Velázquez a creat unele dintre cele mai faimoase portrete spaniole, cum ar fi „Las Meninas” sau „Las Hilanderas”.

Sistemul educațional

Cursurile încep la jumătatea lui septembrie și durează până la sfârșitul lunii iunie, dar există și diferențe de la o regiune la alta sau de la o grupă de vârstă la alta. Chiar dacă nu există vacanțe mici în sensul cunoscut în alte țări (excepție făcând anumite școli particulare) există numeroase alte sărbători, în afara de Paște și Crăciun, multe dintre ele specifice exclusiv anumitor regiuni, care le oferă elevilor mici, vacanțe. În sectorul de stat există și școli speciale de muzică, dans și artă, unde admiterea este destul de dificilă, fiind acceptați doar cei cu adevărat talentați.

În prezent, sistemul educațional spaniol este bazat pe legislația adoptată în 1970, conform căreia învățământul este obligatoriu între 6 și 16 ani, incluzând șase ani de școală primară și alți patru ani de școală secundară.

Cicluri educaționale:

–          Între 3 – 5 ani: Educacion Infantil (grădinița)

–          Între 6 – 11 ani: Educacion Primaria (școala primară – durează șase ani)

–          Între 12 – 16 ani: Educacion Secundaria Obligatoria (ciclul secundar, obligatoriu, de patru ani)

–          Între 17 – 18 ani: Bachillerato (durează doi ani)

După terminarea celor doi ani, absolventul are de ales. Se poate înscrie la Ciclos Formativos de Grado Superior, foarte căutat în prezent pe piața muncii. Sau poate alege PAU, pentru a se înscrie la Universitate. Cei care vor să își continue studiile trebuie să treacă printr-un examen numit Selectividad, cu șase teste, trei pentru fiecare materie specializată și alte trei din istorie sau filosofie, o limbă străină și gramatică și literatura spaniolă. În anumite regiuni este necesar și un text din limba regională.

Universități