Olanda

Olanda2015-10-16T15:00:38+00:00

Localizare

Olanda este situată pe câmpia Europei de Nord și acoperă o suprafață de 41.526 km², din care 33.881 km² este pământ și 7645 km² este apă. Ţara este poziţionată în nordul Europei, la graniță cu Marea Nordului, între Belgia și Germania. Olanda este o ţară parţial recăpătată din apele Mării Nordului, iar aproximativ jumătate din ea este fie la nivelul mării, fie sub acesta. Refolosirea terenului a fost motivul dominant din istoria ţării, rezultând o ţară cu imagini profunde şi unice : peisaje întinse, cu pământuri fertile, presărate cu mori şi turnuri de biserici, terase care înconjoară canale liniştite şi mile întregi de dune pline de iarbă în spatele unor plaje nisipoase.

Galerie

Descriere generală

Cultura olandeză este unică, la fel ca oricare alta, dar cu multe contradicții. Olandezii sunt moderni și progresivi, însă în același timp își conservă și păstrează standardele și valorile. Ca să îi poți înțelege, trebuie să știi câteva lucruri despre ei. Fiind cunoscuți pentru profesionalismul lor, sunt genul de oameni care atunci când vine vorba de afaceri le place să treacă direct la acestea și să nu se încurce cu prostii. După ce te prezinți și îți spui funcția, povestești cam cu ce te ocupi și ce te interesează. După aceea vei observă ca o să continuaţi discuția la persoană I fără titluri sau altele. Nu vei vedea prea des directori de companii conducând cine ştie ce mașini mari sau de lux. La negocieri se utilizează o strategie simplă, nu pierd zile în șir cu discuțiile și, odată ce ai bătut palmă și ai semnat contractul, se trece la treabă. Pentru ei un contract înseamnă sfârșitul discuțiilor. În alte ocazii, atunci când ești invitat la o onomastică sau alt eveniment și te duci cu un cadou, acesta este desfăcut imediat, arătat tuturor musafirilor. Le place să primească ceva de care au nevoie sau pe care nu îl pot găsi în țara lor.

Cele mai importante industrii ale Olandei sunt sectoarele agroalimentar, chimic, cel al rafinării petrolului și cel al mașinilor electrice și electrocasnice (cea mai importantă companie din acest domeniu fiind Philips). Agricultura este mecanizată și angajează 4% din populația activă. Olanda este un membru fondator al Uniunii Europene.

Ocuparea forței de muncă în sectorul afacerilor este în creștere, dar aceasta va fi compensată parțial de pierderile de locuri de muncă în sectorul de îngrijire și în sectorul public. Dacă lucraţi ca angajat, vi se aplică condiţiile de angajare olandeze. Acest lucru înseamnă, de exemplu, că trebuie să fiţi plătit cel puţin cu salariul minim. Angajatorul va plăti impozitele, iar dumneavoastră veţi plăti cotribuţiile pentru schema de asigurare a angajatului. Veţi fi acoperit împotriva şomajului, îmbolnăvirii şi incapacităţii de muncă. Ca lucrător salariat aveţi aceeaşi poziţie ca şi un lucrător de naţionalitate olandeză. Ca angajat în Olanda sunteţi îndreptăţit să primiţi cel puţin salariul minim. În ceea ce îi priveşte pe angajaţii cu vârsta mai mică de 23 de ani, se aplică salariul minim pentru tineri. Salariul minim este ajustat de 2 ori pe an. Pentru a putea să lucraţi în Olanda, aveţi nevoie de un număr social-fiscal (aşa-numitul număr SOFI). Dacă lucraţi pentru un birou olandez de plasare a forţei de muncă, acest birou va solicita în numele dumneavoastră numărul de la Administraţia Financiară. În caz contrar, trebuie să solicitaţi chiar dumneavoastră numărul SOFI la Administraţia Financiară. Dacă lucraţi temporar în Olanda, probabil aveţi dreptul la returnarea impozitului pe salariu. Pentru aceasta, puteţi solicita un formular la Administraţia Financiară.

Sistemul educațional

Olanda are una dintre cele mai bune înregistrări de învăţământ din Europa, cu aproape 100% de alfabetizare şi mai mult de 20% din populaţie trece la învăţământul superior. Atitudinea lor generală este tolerantă. Orice persoană are dreptul la opinia sa.

Învăţământul obligatoriu în Ţările de Jos începe de la vârsta de cinci ani (uneori de la patru). De la vârsta de şaisprezece ani există o educaţie parţial obligatorie, ceea ce înseamnă că un elev trebuie să participe la o formă de învăţământ cel puţin două zile pe săptămână. Învăţământul obligatoriu se termină la 18 ani.

Cele VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroepsonderwijs (pregătire învăţământ profesional de nivel mediu) durează patru ani. 60% dintre studenţii la nivel naţional sunt înscrişi în sistemul VMBO.

Cele HAVO Höger Algemeen Onderwijs Voortgezet (învăţământul continuat general mai ridicat) Sistemul are cinci clase. O diplomă HAVO oferă acces la nivel de HBO (Politehnica) din învăţământul terţiar.

De VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs (educaţie ştiinţifică pregătitoare) de sistem are şase ani. O diplomă VWO oferă acces la învăţământul universitar, cu toate că instituţiile pot stabili propriile criterii de admitere.

Cu o MBO, HAVO sau VWO, elevii se pot înscrie apoi la HBO, învăţământul profesional superior, orientat spre formarea profesională, care are nevoie de patru – şase ani. Prin obţinerea de credite suficiente, elevii vor primi o diplomă de licenţă, dar pot alege să studieze mai mult şi pot obţine o diplomă de master, după încă doi ani.

Cu o VWO-diplomă sau o examinare preliminară propedeuse de la HBO, elevii se pot înscrie în WO, educaţia ştiinţifică, la o universitate. După ce obţin credite suficiente, elevii primesc o diplomă de Bachelor of Arts sau Bachelor of Science. Ei pot alege să studieze mai mult, fie unul sau doi ani, iar apoi pot obţine o diplomă de master.

Taxe de studii

Taxa de şcolarizare este unică pentru toate universităţile publice olandeze şi este impusă de către guvernul olandez. Taxele de studiu în Olanda sunt cuprinse între 1.900 € /an pentru programele de licenţă şi master şi intre 12.000 – 18.000  €/program pentru masterate la universităţile de ştiinţe aplicate.

Costul vieții

Cazarea pe lună e de  300 euro pe luna, cheltuielile personale nu depăşesc 250 – 350 euro iar pe lângă taxa de studii mai trebuie plătită şi taxa de aplicare la cămin (350 euro pentru 6 luni / 550 euro pentru 1 an).

Finanțare

Studenţii originari din statele Uniunii Europene pot primi burse şi ajutor financiar pentru studii. Ministerul Educaţiei din Olanda  oferă acestora posibilitatea unui împrumut  pentru taxa de şcolarizare iar restituirea se face după 2 ani de la absolvire, pe o perioadă între 15 si 20 de ani. În plus, statul olandez încurajează studenţii să se angajeze din timpul facultăţii, oferind astfel posibilitatea  obţinerii unei burse  (Bursa de 32 de Ore care poate ajunge până la 500 EUR / lunar) dacă dovedesc că lucrează legal, în regim part-time. Această bursă nu trebuie restituită în condiţiile în care absolvenţii îşi finalizează studiile prin susţinerea lucrării de licenţă în cel mult 6 ani de la terminarea facultăţii.

Universități