Italia

Italia2015-10-20T20:10:17+00:00

Localizare

Italia este aşezată în Europa de Sud având aproximativ 301 252 km2. La nord, Italia se învecinează cu Franța, Elveția, Austria și Slovenia, frontierele sale fiind în mare parte definite natural de Munții Alpi. Spre sud, țara ocupă în întregime Peninsula Italică și cele mai mari insule mediteraneene, respectiv Sicilia și Sardinia, precum și alte 68 de insule mai mici. Italia include și două mici state independente: Vatican, la Roma și Republica San Marino.

Galerie

Descriere generală

Italia este bine cunoscută pentru arta şi cultura sa, precum şi datorită nenumăratelor ei monumente, printre care se numără Turnul din Pisa şi Colosseumul roman, dar şi pentru mâncarea sa (pizza, pasta, s.a.m.d.), vin, stilul de viaţă, eleganţă, design, cinema, teatru, literatură, poezie, arte vizuale, muzică (mai ales de operă), sărbători, şi în general pentru gust.

În 2014, cele mai importante sectoare ale economiei Italiei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (20,1 %); industria (18,5 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (17,2 %). Întâlnim branduri de renume în industria țării: Maserati, Lamborghini, Ferari, Prada, Armani, Versace. Exportă în mod special automobile, chimicale, produse alimentare, echipamente de transport. Principalele importuri sunt cele de tutun, metale feroase și neferoase.

Universităţile italiene au dezvoltat în ultimii ani programe variate, atât în limba engleză cât şi în limba italiană. Studenţii care provin din România beneficiază de taxe de şcolarizare reduse. Italia este destinaţia ideală a celor care-şi doresc să facă universitatea într-un climat mediteranean. Deşi primele specializări care vin în mintea oricui când se gândeşte la ţara modei sunt: fashion & design, italienii au universităţi renumite şi în domenii precum: tehnologie, IT, business.

Sistemul educațional

Italia se bucură de o lungă tradiţie a învăţământului universitar şi deţine o vastă reţea internaţională de universităţi publice şi private. Universităţile de stat rămân însă cele mai frecventate, fiind coordonate de Ministerul italian al educaţiei.

În Italia, la majoritatea universităţilor de stat sunt disponibile programe din cinci mari sectoare ale cunoaşterii:

·         sănătate – şi aici vorbim despre medicină clasică, stomatologie, farmacie şi alte subramuri precum terapii de reabilitare sau asistenţă sanitară;

·         ştiinţe umaniste şi sociale, care cuprind cele mai bogate oferte educaţionale cu specializările cele mai căutate (studii culturale, educaţie, business, management, drept, ştiinţe politice şi relaţii internaţionale);

·         ştiinţe şi tehnologii care cuprind ştiinţele naturale şi exacte, precum şi domenii foarte agreate de italieni ca arhitectura şi inginerie civilă, design industrial sau planificare urbană şi regională.

Învatamântul din Italia are la bază sistemul Bologna (trei ani licenţă, 2 ani master, 3 ani doctorat). Astfel, învăţământul superior este structurat pe trei nivele:

•licenţă;

•masterat;

•doctorat.

Admiterea se face conform criteriilor fiecărei universităi. În general, însă, este nevoie de diploma de bacalaureat.

Aproximativ 4000 de români studiază în Italia.

Taxe de studii

În general, universităţile de stat îşi pot seta singure taxele, însă există un temei legal, în baza căruia se fixează o sumă minimă, iar nivelul maxim al contribuţiei unui student nu poate depăşi 20% din finanţarea primită de la statul italian.

Costurile minime pentru un an de studiu universitar în Italia se încadrează între 850 şi 1000 de Euro minimum, costurile fiind variabile de la o universitate la alta. În mod cert, programele oferite de universităţile particulare sunt mai scumpe, mai ales în funcţie de popularitatea domeniului ales.

De asemenea, costurile oricărui program de master, fie în cadrul unei universităţi de stat sau private sunt mai ridicate.

Costul vieții

În ceea ce priveşte costurile de trai, în oraşe mari precum Milano şi Roma, unui student îi sunt suficienţi 1000 de Euro pentru a acoperi cazarea, masa, transportul şi pentru cheltuieli extra (călătorit local şi timp liber).

Cel mai mare avantaj este că pentru cetăţenii Uniunii Europene nu este nevoie de permis de muncă, fapt pentru care majoritatea studenţilor, chiar şi cei din Italia, aleg să îşi suplimenteze veniturile cu un job part-time.

Finanțare

Absolut toţi studenţii internaţionali au drepturi egale în ceea ce priveşte educaţia cu cei italieni. Cu alte cuvinte, vor beneficia cu toţii, de aceleaşi oportunităţi de finanţare în baza situaţiei sociale/financiare şi a meritelor. Iar acestea nu se aplica doar taxelor de şcolarizare, ci şi burselor şi împrumuturilor, iar uneori sunt posibile rambursări pentru cazare şi masă.

Pentru toate aceste servicii există un birou care să le gestioneze, în fiecare universitate, DSU (Diritto allo studio universitario), căruia ar trebui să se adreseze cei care doresc să studieze în Italia pentru a afla care sunt serviciile de care pot beneficia. Pe lângă informaţiile privind ajutorul financiar şi bursele disponibile, oferite de stat, acest birou oferă şi consiliere completă pentru acomodare la mediul din Italia.

Universități