Irlanda

Irlanda2015-10-16T13:17:13+00:00

Localizare

Irlanda, denumită și Republica Irlanda (în engleză Republic of Ireland, în irlandeză Poblacht na hÉireann), este un stat suveran aflat în Europa de Vest, ocupând circa cinci șesimi din insula Irlanda. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Dublin, aflat în estul insulei, a cărei arie metropolitană găzduiește aproximativ un sfert din cei 4,6 milioane de locuitori ai țării. Țara are frontieră terestră numai cu Irlanda de Nord, țară componentă a Regatului Unit, restul limitelor țării fiind țărmul Oceanului Atlantic, la sud aflându-se Marea Celtică, la sud-est Canalul Sfântul Gheorghe, și la est Marea Irlandei.

Galerie

Descriere generală

Economia irlandeză s-a transformat din anii 1980 dintr-una predominant agrară într-o economie modernă a cunoașterii concentrată pe industrii și servicii de înaltă tehnologie. Irlanda a adoptat moneda euro în 2002 împreună cu unsprezece alte state membre ale Uniunii Europene. Țara se bazează foarte mult pe investițiile străine directe și a atras mai multe corporații multinaționale datorită forței de muncă bine educate și datorită impozitului pe profit redus. Activitățile multinaționalelor cu sediul în Irlanda au făcut din ea unul dintre cei mai mari exportatori de agenți farmaceutici, aparatură medicală și servicii software din lume.

După trei ani de contracție economică, economia a crescut în 2011 cu 0,7% și în 2012 cu 0,9%. Rata șomajului se ridică la 14,7% în 2012, iar între imigranții recenți, la 18,5%. În martie 2014, rata șomajului a fost raportată de Biroul Central de Statistică ca fiind 11,8%, în scădere de la un maxim de 15,1% atins în februarie 2012.

Opera literară modernă irlandeză de ficțiune a început odată cu publicarea în 1726 a romanului „Călătoriile lui Gulliver” de Jonathan Swift. Printre alți scriitori importanți din secolul al XVIII-lea se numără Laurence Sterne cu „Viața și opiniile lui Tristram Shandy, gentleman” și Oliver Goldsmith cu „Vicarul din Wakefield”. În secolul al XIX-lea s-au remarcat numeroși romancieri irlandezi, între care Maria Edgeworth, John Banim, Gerald Griffin, Charles Kickham, William Carleton, George Moore și Somerville și Ross. Bram Stoker a rămas celebru ca autor al romanului Dracula din 1897. Muzica tradițională irlandeză a rămas vibrantă, în ciuda forțelor culturale globalizatoare, și păstrează numeroase aspecte tradiționale. Ea a influențat diferite genuri muzicale, cum ar fi country-ul american și muzica roots, și până la un punct și rockul modern. Uneori, ea s-a combinat cu stiluri ca rock-and-roll și punk rock. Irlanda a produs și mulți artiști cunoscuți pe plan internațional în alte genuri, cum ar fi rock, pop, jazz și blues. Irlanda are o gamă foarte largă de construcții, care dăinuie în diferite stări de conservare, datând începând cu perioada neolitică, cum ar fi Brú na Bóinne,  dolmenul Poulnabrone, Piatra Castlestrange, Piatra Turoe și cercul de piatră Drombeg. Întrucât romanii nu au cucerit niciodată Irlanda, arhitectură de origine greco-romană este extrem de rară. În schimb, țara a trecut printr-o perioadă lungă de arhitectură a Epocii Fierului. Turnul rotund irlandez își are originea la începutul Evului Mediu.

Sistemul educațional

Irlanda are trei niveluri de educație: primară, secundară și superioară. Sistemele de educație sunt în mare parte sub îndrumarea Guvernului prin intermediul Ministerului Educației și Aptitudinilor. Școlile primare și secundare recunoscute trebuie să adere la curriculumul stabilit de autorități. Educația este obligatorie între vârstele de șase și cincisprezece ani, iar copiii de până la optsprezece ani trebuie să termine primii trei ani de învățământ secundar, inclusiv să dea un examen pentru Certificat Junior. Certificatul de Ieșire, primit după doi ani de studiu, este ultimul examen al ciclului secundar. Cei care doresc să urmeze învățământul superior dau de regulă acest examen, accesul la cursurile universitare fiind în general permis pe baza celor mai mari șase note primite la acest examen. Diplomele de educație superioară sunt conferite de cel puțin 38 de instituții de învățământ superior, inclusiv colegiile constituente sau colegiile legate ale șapte universități, plus alte instituții desemnate de Consiliul pentru Învățământ Superior și Diplome de Pregătire. Programul pentru Evaluarea Internațională a Elevilor, coordonat de OCDE, clasează Irlanda pe locul al patrulea la citit, pe al nouălea la științe și pe al treisprezecelea la matematică între țările OCDE, pe anul 2012. În 2006, elevii irlandezi de 15 ani au fost clasați pe locul al doilea în UE la capitolul alfabetizare la citire/lectură. Irlanda are cel mai mare număr de universități în Top 500 pe cap de locuitor. Învățământul primar, secundar și superior sunt toate gratuite în Irlanda pentru toți cetățenii Uniunii Europene. Se plătesc însă serviciile pentru studenți și examinările cu certificare.

Costul vieții

Cazare

O cameră single poate costa între 250 – 400 €. O cameră dublă (cu sau fără baie en suite) poate costa între 400 – 600 €. Un apartament/ o casă cu 2 dormitoare poate costa între 1000 – 1500 €. Un apartament/ o casă cu 3 dormitoare poate costa între 1000 – 2000 €.

Telefonie mobilă

Oricare abonament sau tip de cartelă reîncărcabilă aţi alege, suma nimimă lunară care se cheltuie este de aproximativ 20 €.

Cablu TV

Un abonament lunar poate costa între 40 – 60€ pe lună în funcţie de operatorul ales.

Mâncarea

O scurtă listă de prețuri aproximativ generală: un litru de lapte costă un euro (sticla de 2 litri în jur de 1,70), o pâine de calitate medie cam 1 euro, o caserolă de 6 ouă între 1,50 și 2 euro, un litru de ulei în jur de 1,30 euro, o cutie de roșii de 300 de grame în jur de 1,80-2,20 euro, o caserolă de mere, piersici sau caise în jur de 1,50 euro, o cutie de iaurt de 500 ml cam 1,50 euro, o bucată de cașcaval de 450 de grame în jur de 3 euro. În fine, o bere în supermarket poate costa între 1,20 și 2 euro (cutia), o sticlă de vin de la 5 euro în magazinele ieftine (Lidl sau Aldi).

Universități