Franța

Franța2015-10-22T14:43:56+00:00

Localizare

Franța  se află la una dintre extremitățile vestice ale Europei. Are ieșire la Marea Nordului către nord, la Canalul Mânecii către nord-vest, la Oceanul Atlantic către vest și la Marea Mediterană către sud-est. Se învecinează cu Belgia și Luxemburg la nord-est, cu Germania și Elveția la est, cu Italia și cu Monaco la sud-est, cu Spania și cu Andorra la sud-vest.

Galerie

Descriere generală

Cultura franceză este bogată, diversificată și veche, și reflectă culturile sale regionale și influența numeroaselor valuri de imigrație de-a lungul timpului. Parisul, capitala sa, este numit și Orașul Luminilor (franceză la Ville lumière), a fost de-a lungul timpului un important centru cultural găzduind artiști de toate originile, fiind actualmente orașul care adună cel mai mare număr de situri cu un caracter cultural din lume (muzee, plate, clădiri și altele).

Economia Franței este o economie socială de piață, bazată pe proprietatea privată. Veniturile din sectorul serviciilor deţin o pondere de 71,8%  în PIB. Industria deţine 19,2 %, iar agricultura 1,8 %. Chiar dacă serviciile au cea mai mare pondere, industria se remarcă prin intermediul construcţiilor de maşini (Groupe Renault, Peugeot), sectorul bunurilor de uz personal ( Moet Hennessy Louis Vuitton, L’Oreal ), construcţii aerospaţiale (Airbus).

Absolvenţii celor mai importante instituţii de învăţământ superior din Franţa sunt din ce în ce mai căutaţi pe piaţa forţei de muncă.

Şcolile de elită ocupă un loc special în societatea franceză, iar absolvenţii acestora ocupă funcţii înalte atât în guvern, cât şi în multe dintre companiile de top din Franţa.
Ultimele date disponibile  evidenţiază că peste 50.000 de studenţi au absolvit diverse programe franceze de management şi tehnologie. Inginerii şi managerii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul absolvenţilor şcolilor de elită.

Sistemul educațional

Sistemul de admitere la învăţământul universitar în Franţa este foarte asemănător cu cel din România. Nivelul liceal se termină în al doisprezecelea an de studiu cu diploma de Bacalaureat (diferit de cel romanesc, dar echivalent). Sistemul universitar este organizat conform procesului de la Bologna în:

·         3 ani de invatamant de licenta – Diplome de Licence;

·         2 ani invatamant de master – Diplome de Master;

·         3 ani invatamant doctoral – Doctorat.

Tipuri de instituții

Universităţi de stat

Număr: 83

Particularităţi: domenii de studiu diverse; studiu orientat către cercetare

Şcoli Superioare

Număr: ~200

Particularităţi: Arte, Arhitectura

Grandes Ecoles

Număr: ~450

Particularităţi: inginerie, comerţ/business/economie, administraţie publică; studiu orientat către profesionalism şi aplicabilitate; foarte selective si prestigioase.

Institute şi Şcoli Superioare Specializate

Număr:  peste 3000

Studenţii străini trebuie să completeze un formular de înregistrare iniţială (dossier de demande de première admission en premier cycle) şi să depună cererea lor până la 1 februarie pentru intrarea la universitate în luna octombrie următoare (anul universitar este din octombrie până în iunie). Formularele de cerere sunt disponibile la secţiunile culturale ale Ambasadelor Franceze. Solicitanţii trebuie să prezinte un permis de şedere valabil pentru cel puţin un an sau cel a părinţilor lor, dacă aceștia au un permis de şedere de trei ani. Solicitanţii aplică pentru trei universităţi, cel puţin două dintre care trebuie să fie în afara Parisului.

Studenţii străini sunt admişi la universităţi franceze, pe baza calificărilor echivalente cu bacalaureatul francez. Toţi studenţii străini necesită o cunoaştere aprofundată a limbii franceze, care este de obicei examinată dacă nu se prezintă un certificat.  Cursuri pregătitoare de limba franceză sunt oferite.

Gradul de dificultate creşte exponenţial cu renumele fiecărei universităţi.

În general, la facultate în Franţa se intră pe baza unor examene, stabilite de către fiecare entitate în parte, examen oral şi examen scris, admiterea fiind prin concurs.

Admiterea la o universitate se susţine de maxim 2 ori, dacă persoana nu reuşeşte să treacă de examene nu mai poate participa niciodată la ele.

Orele de studii într-o universitate din Franţa sunt între 60-70 de ore pe săptămână.

Diploma de Licență

 • Cost de şcolarizare: Universităţi: ~200 €/an
 • Grandes Ecoles / Şcoli de Comerţ: 3.000 – 10.000 €/an
 • Posibilităţi de finanţare: Burse: numeroase burse oferite prin programe diverse guvernamentale sau interguvernamentale
 • Job part-time: ~400 €/luna

În funcţie de instituţia unde se desfăşoară, cursurile nivelului de licenţă pot fi cu un accent puternic către teorie sau către practică. Astfel, marile universităţi vor pune foarte mult accent pe abilitatea studenţilor de a se angrena în programe de cercetare în timp ce mai selectivele Grandes Ecoles şi Şcoli de Comerţ vor fi orientate către practică.

Master

 • Cost de şcolarizare: Universităţi: ~250 €/an
 • Grandes Ecoles / Şcoli de Comerţ: 3.000 – 20.000 €/an
 • Posibilităţi de finanţare: Burse: numeroase burse oferite prin programe diverse guvernamentale sau interguvernamentale
 • Job part-time: ~400 €/luna

Diferenţele dintre maniera de predare şi accentul pus pe diferitele aspecte ale vieţii academice se păstrează şi în cadrul programelor de master.

Pentru a accesa un program de master în Franţa un student trebuie să aibă o diplomă de licentă. În cazul special din Romania, în care un absolvent de facultate a obţinut o diplomă de licenţă după  4 ani de studiu, atunci acesta va putea fi admis direct în anul 2 de master la o instituţie din Franţa.

În prezent, aproximativ 4.500 de tineri studiază în Franţa, potrivit estimărilor Ambasadei Franţei în România. Dintre aceştia, 600 sunt la nivel de doctorat.

Taxe de studii

Între 150 € şi 300 €, în funcţie de opţiunile alese, este suficient pentru a acoperi taxele de înregistrare, inclusiv taxele obligatorii pentru asigurările de sănătate şi securitate socială. Studenții peste 26 de ani sunt obligați să obțină o asigurare de sănătate din ţara lor de origine sau una din cadrul sistemului francez de securitate socială la sosirea în Franţa.

Grantul maxim este în prezent aproximativ 3.000 € pe an, deși majoritatea sunt mai puţin de 1.000 €. 12.000 de granturi de aproximativ 400 € pe lună sunt disponibile pentru studenţii care doresc să studieze în străinătate. Reţineţi că studenţii necesită numeroase fotografii tip pașaport (de obicei pe un fond alb) şi fotocopii şi traduceri ale documente necesare.

Ca să aplice pentru un grant, studenţii trebuie să pregătească un dossier social étudiant până la sfârşitul lunii aprilie şi să îl depună la Centre National des Oeuvres Universitaires et Scolaires (CNOUS) . Băncile vor face, împrumuturi cu dobândă mică pentru sume destul de mari, pe termen lung, în cazul în care decid că cererea vine de la un student cu calibru înalt. Bursele de studiu sunt, de asemenea, furnizate de către organizaţiile internaţionale şi guvernele străine.

Costul vieții

Studenţii străini trebuie să facă propriile aranjamente de cazare. Studenţii sunt eligibili pentru o cameră în căminul universității, cu toate că locurile sunt limitate și cazarea este, în general, de proastă calitate. Studenţii trebuie să plătească în jur de 150 € pe lună pentru o cameră în cămin şi între 225 € şi 300 € pe lună pentru o cameră privată (sau mai mult în Paris). Studenţii străini au nevoie aproximativ de 600 € la 1.000 € pe lună pentru a trăi în Paris (mai puţin în provincii).

Transportul în Paris:

 • Biletul RATP o călătorie: 1.7Euro
 • Bilete RATP 10 călătorii: 12.5Euro
 • Abonament Lunar: între 68Euro – 109Euro(în funcţie de zonele în care călătoreşti)

TV/Internet/Telefon în Paris:

 • Abonament la TV/Internet: 30Euro/luna
 • Taxa Radio/TV: 120Euro/an
 • Abonament la Telefon: 50Euro/luna (minute incluse)

Mâncarea în Paris:

 • Coşul de cumpărături în Paris: 400-500Euro/lună/2 Persoane
 • O sticlă de ulei: 1.5Euro
 • Pâine feliată: 0.59Euro
 • O punga de Paste: 0.80 – 1.50Euro
 • Un bax de apă plată: 1.32Euro/6sticle de 2L
 • 1Litru de lapte: 0.57Euro/Lapte UHT
 • Un pui congelat: 3.89Euro
 • 1Kg Sare: 1.2Euro
 • 1Kg Zahar: 1.0Euro
 • 1Kg de Cartofi: 0.50Euro – 1.50Euro

Alte Preţuri:

 • Un bilet la cinema 2D: 9Euro
 • Un bilet la cinema 3D: 12Euro
 • O bere într-un local: între 4E-6Euro
 • Un suc într-un local: între 3E-5Euro
 • O pizza: între 12Euro- 20Euro
 • O cafea baută în interiorul localului: 1E-2Euro
 • O cafea baută pe terasa localului: 2-4Euro
 • Un pachet de ţigări: între 5.70E-6.30Euro
 • Un sandwich stradal: 5Euro
 • Un pui la Rotisor: 6Euro
 • O intrare la muzeu: între 7E-9Euro.

Finanțare

Subvenţiile guvernamentale (bourse) sunt acordate la 20 la sută din studenți. Bursele de studiu sunt, de asemenea, furnizate de către organizaţiile internaţionale şi guvernele străine.

De asemenea, puteţi să accesaţi site-ul Agenţiei Universitare Francofone („Agence universitaire francophone”), care conţine informaţiile utile despre posibilitatea obţinerii burselor de studii în Franţa.

Universități