Dubai

Dubai2015-10-20T14:51:03+00:00

Localizare

Dubai este cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite (UAE) după numărul populației. Este situat pe coasta de sud-est a Golfului Persic și este reședința emiratului omonim.

Galerie

Descriere generală

Dubai este un oraș modern, brodat de clădiri cu arhitectură futuristă și o linie de țărm elegantă, flancate de dunele uriașe de nisip. În perioada festivalului de shopping sau în timpul celei mai mari sărbători, se transforma in un alt oraș, mult mai tradițional, mai cald și cu accente puse pe obiceiuri. În centrul oraşului întâlnești case modeste nu mai înalte de două etaje, cu turnuri de vânt și balconașe mici. Pe vremuri, aici era partea cea mai bogată a fostului sat de pescari, iar clădirile au fost construite de bogații negustori din Persia. Chiar dacă au fost restaurate, construcțiile încă păstrează farmecul aparte din vremurile trecute, când principala ocupație a sătenilor era pescuitul și căutarea perlelor.

Din Bastakiya îți poți cumpăra diverse suveniruri sau cadouri pentru cei dragi lucrate manual. Însă dacă vrei o amintire unică pentru tine, îţi poti face un tatuaj cu henna. Este o artă straveche de aproape 6000 de ani, când femele din Anatolia își pictau mâinile în cinstea zeiței Mamă. Gold Souq sau Spice Souq sunt piețele tradiționale ale orașului pe care pe care trebuie să le vezi. În bazarul Gold vei găsi o mulțime de bijuterii din aur, argint, platină, pietre prețioase, care îți vor lua ochii. În timp ce în Spice vei fi amețit de mirosurile care mai de care mai piperate, mai dulci sau mai fresh, este piața de mirodenii, unde localnicii își expun ierburile exotice.

Creşterea globalizării şi grupurile de imigranţiau transformat oraşul într-o melting pot de diferite naţionalităţi şi a dat naştere unei culturi cosmopolitate, care este in sincronizare cu alte orase la nivel mondial. Cultura se învârte în principal in jurul religiei islamice şi a culturii tradiţionale arabe.

Economic. Una dintre cele mai rapide economii în creștere din lume, produsul intern brut din Dubai este estimat la 107.1 miliarde de dolari, cu o rată de creștere de 6,1% în 2014. Deși un număr de elemente de bază ale infrastructurii de tranzacționare din Dubai au fost construite pe partea din spate a industriei de petrol,  veniturile din petrol și gaze naturale reprezintă în prezent mai puțin de 5% din veniturile emiratului. Se estimează că Dubai produce de la 50.000 la 70.000 de barili (7,900 până la 11,100 m 3 ) de petrol pe zi și cantități considerabile de gaze din domenii offshore. Cota emiratul în total venituri de gaze EAU este de aproximativ 2%. Rezervele de petrol din Dubai s-au diminuat în mod semnificativ și se așteaptă să fie epuizate în 20 de ani.  Imobiliarele şi construcţiile (22,6%), comerțul (16%), Entrepôt (15%), turismul și serviciile financiare (11%) sunt cei mai mari contribuabili la economia Dubaiului.

Piaţa muncii. Dubai a devenit una dintre cele mai dorite locaţii de pe piaţa muncii de către profesioniştii din domeniile petrolului şi gazului, potrivit Emirates 24/7. Aproape 8.000 de profesionişti din domeniul petrolului şi gazului au declarat pentru Rigzone, o platformă online pentru informarea în industrie şi recrutare, că au pus Dubai în fruntea listei unde ar dori să câştige şi să cheltuiască banii de pe urma petrolului.   “Anul 2012 a fost un an bun pentru mulţi care lucrează în sectorul petrolului şi gazului, ceea ce nu se poate spune şi despre alte industrii”, susţin cei de la Hays, o companie de recrutare.  Conform payscale.com, un site care monitorizează salariile, beneficiile şi compensaţiile companiilor, profesioniştii licenţiaţi sunt plătiţi în Dubai între 35.000 de dolari şi 84.000 de dolari. Persoanele care deţin o diplă de inginer pot câştiga şi mai mult, între 44.000 de dolari şi 97.000 de dolari.

Studenții pot  lucra part-time cu ajutorul  unui permis de la Ministerul Muncii printr-un decret emis in 2011 ca parte a Legii Muncii Emiratelor Arabe Unite.  Permisul de muncă are ca scop protejarea drepturilor studenților, şi anume de a opri angajatorii care îi exploatează.

Domenii: domeniul hotelier sau în restaurante (barmani, ospătari, majordomni, supervizori bar, casieri), în domeniul medicinei, asistenţi medicali sau personal tehnic.

Admiterea

Sistemul şcolar din Dubai il urmează pe cel al Emiratelor Unite Arabe.  Începând din 2009, există 79 de școli publice conduse de către Ministerul Educației, care servesc Emiratelor și oamenilor arabi expatriați, precum și 145 de școli private. Mediul de predare în școlile publice este în limba arabă, cu accent pe limba engleză ca a doua limbă, în timp ce cele mai multe dintre școlile private folosesc limba engleză în mediu lor de predare.

Învățământul primar și secundar este gratuit pentru toate Emiratele și obligatoriu pentru ambele sexe. Mediul de predare în școlile publice este în limba arabă, cu accent pe limba engleză ca a doua limbă. KG și școlile primare pot fi co-ed sau separate. Școlile publice secundare sunt separate.

Învățământul primar este obligatoriu de la vârsta de 5. Curriculum american se execută de la Gradinita (în vârstă de 5 ani) la gradul 8 (în vârstă de 14 de ani). Curriculum britanic se execută din anul 1 (4-5 ani) pana în anul 9 (14 ani). International Baccalaureate Primary Years Programme este pentru vârstele 3-12 ani.

Cele mai multe dintre școlile secundare cer elevilor să promoveze testele standardizate, cum ar fi Advanced Placement, SAT,IB Diploma, IGCSE, nivel avansat de GCE sau CBSE. Alte opțiuni includ învățământul profesional PEARSON BTEC nivel 2 și nivelul 3. Un nou curriculum oferit este Programul IB Cariera, care pot include o BTEC și este oferit la 6 şcoli din Emiratele Arabe Unite.

Conditii de admitere: De obicei, o selecție a următoarele documente vor fi necesare pentru a înregistra cu succes un copil la una dintre școlile din Dubai sau colegii.

·         Copii -cu pașaport şi viză de ședere valabil;

·         Copii -Certificatul de naștere (se verifică la școala dacă este necesară limba engleză și / sau arabă). În cazul în care nu sunt în limba engleză, se atestează la ambasada EAU din tara de provenienţă;

·         Fotografii de pașaport;

·         Carte de sănătate sau dovezi de asigurare medicală;

·         Carte de vaccinare;

·         Certificat de transfer de la o școală precedentă: dacă este cazul (dacă nu este în limba arabă, va fi nevoie de traduceri legalizate – engleză, este posibil să nu fie nevoie):

o    autoritatea de învățământ din țara (verificați cu ambasada EAU dacă acest pas este necesar);

o    Ambasada EAU în această țară;

o    Ministerul EAU al Afacerilor Externe din Emiratele Arabe Unite;

o    Ministerul EAU al Învățământului din Emiratele Arabe Unite sau, eventual, ambasada țării dumneavoastră în Emiratele Arabe Unite.

·         Transcriere / Rapoartele de Progres de la  o școală precedentă (același proces de certificare ca și pentru  certificatul de transfer).

·         Scrisoare de recomandare sau echivalent de la școala precedentă.

·         Finalizarea cu succes a oricăror teste de intrare / examene și interviuri personale.

Perioada aproximativă: luna septembrie.

Taxe de studii

·         Copil de 3 ani: 12.000 EUR;

·         Copii cu vârsta intre 5-9 ani: 14.000 EUR;

·         Copii cu vârsta de până în 13 ani: peste 16.000 EUR;

·         Ciclul gimnazial: 19.500 EUR;

·         Ciclul universitar: aprox. 14.000 EUR/an.

Costul vieții

Prețuri medii (Octombrie 2015):

·         Restaurant- 65,11 AED

·         Alimente de baza- 4AED -75 AED

·         Transport – 5 AED / bilet, Taxi- 2 AED/km

·         Utilitati (Energie electrica, incalzire, apa, gunoi)- 626,98 AED

·         Internet- 309,04 AED

·         Imbracaminte/ incaltaminte – 220 AED-346 AED

·         Chirie- 7.404 AED-15.545 AED/ luna

·         Salariul mediu pe economie- 12.039 AED

Finanțare

Unele universităţi oferă burse de studii (până la 100%) studenţilor pentru merit academic, sportiv sau artistic, precum şi oportunităţi de muncă pentru a-şi putea finanţa studiile.

Universități