Cipru

Cipru2015-10-21T14:40:49+00:00

Localizare

Cipru, numită oficial Republica Cipru, este o țară insulară în Marea Mediterană, membră al Uniunii Europene. Acesta este situat la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia.

Galerie

Descriere generală

Călătorind în Cipru, veți putea să admirați foarte multe peisaje și orașe, precum și să vedeți atracții turistice, care o să va lase fără cuvânt. Cultură Ciprului este bogată și variată, deoarece este împărțită în două părți, astfel o parte aparține Turciei și cealaltă parte aparține Greciei. În ambele zone sunt diferite obiceiuri și tradiții, de care ciprioții turci și ciprioții greci de asemenea sunt mândrii. Cultură și tradițiile în cazul ciprioților greci își au originea în cultură Greciei Antice, iar în cazul ciprioților turci, obiceiurile și cultură datează din anii 1570, adică din perioadă în care turcii au ajuns pe teritoriul țării. Muzica cipriotă este foarte asemănătoare cu muzică grecească și în ceea ce privește gastronomia tradițională, această este influențată de gastronomia Greciei, Turciei, a țărilor orientale, dar și a Italiei. Tot la cultura țării aparțin și evenimentele sau festivalurile organizate, precum: Festivalul Vinului, Carnavalul din Limassol şi Festivalul Afroditei.

Cipru are teren agricol în proporţie de 434000 ha (46,9%) din care 80000 ha irigate, pășuni 93000 ha (10,1%), păduri 171000 ha (18,5%). Resursele principale ale ţării sunt: grâul, cartofii, vinul, măslinele, citricele, tutunul, bumbacul, lemnul, ovinele, caprinele, asinii, porcinele, lâna, produsele lactate, pieile, peștele, cuprul, piritele de fier, cromul, sulful, azbestul, cimentul, textilele. Exportă în general: citrice, vin, minereuri de cupru, fier și crom, bumbac, lână, brânzeturi.

Începând cu 1 mai 2004, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene pot lucra în Cipru fără restricții. Totuși, aceștia vor trebui să se înregistreze dacă intenționează să stea mai mult de 3 luni și să se angajeze în Cipru. Agențiile de recrutare private (în special din cadrul firmelor de consultanță) reprezintă o sursă importantă pentru joburi manageriale și specializate. De asemenea, în ultimii ani, un număr considerabil de agenții de recrutare private sunt specializate în recrutarea de personal calificat și semi-calificat din străinătate.

Sistemul educațional

Învăţământul este gratuit şi obligatoriu pentru elevii din Cipru până când aceştia împlinesc vârsta de 15 ani. Există trei niveluri de educaţie publică: învăţământ primar, gimnazial şi liceu. Liceul este în continuare împărţit în două niveluri, în care gimnaziul oferă o educaţie generală, în timp ce învăţământul secundar superior oferă o educaţie specializată. În afară de sistemul public de învăţământ din Cipru, există multe şcoli private care oferă învăţământ primar şi secundar, inclusiv şcoli care urmează diferite sisteme educaţionale, precum cel englez sau francez. Atunci când elevii termină educaţia secundară, obţinând un certificat de absolvire, ei au posibilitatea să continue în învăţământul superior. În Cipru există trei universităţi de stat: Universitatea din Cipru, Universitatea de Tehnologie din Cipru şi Open University din Cipru şi cinci private: Universitatea Europeană din Cipru, Universitatea din Nicosia, Universitatea Frederick, Neapolis University Pafos şi UCLAN Cipru.

Taxe de studii

În primul an taxele sunt plătite de stat iar în anii următori taxele se încadrează între 657 euro şi 1324 de euro, preţ fixat de fiecare instituţie în parte.

Costul vieții

Cazarea în Cipru costă aproximativ 400 de euro pe lună într-un apartament, orice bilet de autobuz ajunge la 1,5 euro de persoană (urban) şi 4 euro extern iar costul unei mese pentru 2 persoane ajunge în jur de 18-20 de euro (mâncare și băuturi).

Finanțare

Intercollege este o instituţie independentă, coeducatională, cu şanse egale de învăţământ superior, care combină cele mai bune elemente de Vest în domeniul educaţiei, standarde de calitate şi o filosofie internaţională reale pentru studenţii săi.
Intercollege menţine legături strînse cu o serie de universităţi europene şi americane, oferind studenţilor săi diverse oportunităţi pentru transfer.

Programul Academic este conceput pentru studenţii internaţionali pentru a primi burse în Universitatea Intercollege din Cipru. Programul academic permite de a beneficia de burse speciale, ceea ce constituie 50% reducere din costul contractului de studiu la Universităţile din Cipru, în cazul aplicării prin intermediul Acord Plus.

Programul acordă o ocazie excelentă studenţilor de a avea acces la burse speciale, precum şi oferă o oportunitate pentru studenţi de a beneficia de prestigiosul sistem ciprian de învăţămînt superior.

Numărul participanţilor ce pot obţine burse speciale prin intermediul programului academic respectiv este limitat.

Universități