Marea Britanie

//Marea Britanie
Marea Britanie2015-10-13T06:40:29+00:00

Localizare

Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord  este o țară insulară în Europa de Vest. În componența sa intră patru țări componente: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în subordinea sa aflându-se mai multe teritorii dependente. Capitala Regatului Unit este orașul Londra.

Cea mai mare parte a sa este situată lângă coasta continentală de nord-vest a Europei continentale, regatul fiind înconjurat de Marea Nordului, Canalul Mânecii și de Oceanul Atlantic.

Galerie

Descriere generală

Atitudinea populației Marii Britanii față de afaceri se poate înțelege prin cultura acesteia. Atitudinea față de afaceri, precum  alte valori și convenții sociale sunt transmise din generație în generație desigur cu eventuale modificări generate de sistemul de educație și mass-media. Diferențele culturale dintre țări prezintă și avantaje dar și dezavantaje vizavi de afaceri. În Marea Britanie firmele sunt mai flexibile, răspund mai ușor nevoilor pieței. Se consideră, în general, că britanicii sunt firi închise care nu-și trădează sentimentele cu ușurință, și nu vor încerca să atenuieze efectul unei vești proaste sub o mască pozitivă, ci vor începe prin prezentarea condițiilor în care ar trebui să fie dată.

Definiția tinerilor sau adulților tineri din Marea Britanie astăzi este foarte diferită de cea de acum 40, 30 sau chiar 20 de ani. Calea spre maturitate a modificat  și în comparație cu generațiile anterioare avem acum o situație în care adulții tineri trăiesc pentru mai mult timp în casa familiei , fiind încurajati să rămână pentru perioade mai lungi în educație , sunt mai puțin independenți financiar  și întârzie căsătoriile.

Oportunități de angajare

Lista lungă a locurilor de muncă vacante din Marea Britanie variază de la domeniul medical, educațional, profesii în domeniul legal, până la construcții și industria ospitalieră. Sectorul bancar, de asigurări și financiar este bine dezvoltat, iar Edinburgh-ul este cotat ca fiind al șaselea centru de excelență în management din Europa. Royal Bank of Scotland, cu sediul principal la Edinburg este una dintre cele mai profitabile companii din lume. Găsirea unui loc de muncă poate fi o aventură de durată. Este foarte important să folosiți cât mai multe resurse de informație, pentru a fi  sigur că ați găsit jobul cel mai bun. Există multe resurse online pe care le puteți utiliza, care sunt dedicate celor care sunt în căutarea unui loc de muncă. Este recomandabil, mai ales pentru cei nou veniți să utilizeze serviciile agențiilor de muncă specializate pe anumite domenii. Acestea vă pot ajuta să găsiți un loc de muncă în domeniul în care sunteți calificat fie permanent sau temporar. După ce ajungeți în Scoția, căutați cel mai apropiat JOB CENTRE PLUS.  Acolo vă veți putea înregistra, și veți primi informații despre locuri de muncă disponibile. Datorită restricțiilor impuse pe piața muncii în UK, este bine să vă interesați din timp, pentru a afla care sunt firmele care lucrează cu românii, sau care doresc să obțină un permis de muncă pentru români. Munca ca și self-employed este o altă variantă, dar nu este acceptată în orice domeniu. Informații utile pentru cei care doresc să își găsească un loc de muncă: http://www.talentscotland.com, http://www.jobs1.co.uk/directory/recruitment_local_scotland.html  Marea Britanie are multe locuri de muncă cu jumătate de normă, disponibile studenților. Acestea sunt în sectorul serviciilor publice și cel ospitalier, oferind astfel studenților posibilitatea de a câștiga bani de întreținere.

Sistemul de învățământ

În Marea Britanie există 166 de Universităţi de stat, în cadrul cărora accesul se face cu diploma de Bacalaureat și 30 de Universităţi private (campusuri deschise în Marea Britanie ale altor instituţii internaţionale, accesul fiind tot pe bază de diplomă de bacalaureat). Pentru a avea acces la educaţia superioară, un tânăr britanic trebuie să absolve 12 clase. Examenul de absolvire în Marea Britanie se numeşte A-Levels şi din 2007 acesta se poate echivala automat cu Bacalaureatul Românesc. Cu alte cuvinte, orice absolvent de liceu din România poate urma cursuri universitare în Marea Britanie. Aplicarea la universităţilor din Marea Britanie se face printr-un sistem online unic numit UCAS. Prin intermediul acestui sistem se poate aplica la maximum cinci programe universitare. Educaţia superioară în mod obişnuit începe cu un program care se numeşte Bachelor Degree, echivalent cu programele de licenţă în România. După 3 sau 4 ani de studii în cadrul unui astfel de program, studentul va avea o diplomă de Bachelor şi va putea accesa un program de Master. În Marea Britanie există mai multe tipuri de programe la care absolveţii de liceu au acces. În esenţă, toate reprezintă aceeaşi treaptă în educaţie.

Cele mai întâlnite abrevieri pentru programe sunt:

 • BA – Bachelor of Arts
 • BSc – Bachelor of Science
 • BEng – Bachelor of Engineering
 • BArch – Bachelor of Architecture
 • LLB – Bachelor of Law
 • MA – Master of Arts*
 • MEng – Master of Engineering*

*aceste programe sunt tot programe la nivel de licenţă, nu reprezintă programe de master, în ciuda denumirii lor. Se pot întâlni la universităţile foarte vechi (Oxford, Cambridge, UCL, cele din Scoţia) păstrate prin tradiţie. La aceste abrevieri se mai poate adăuga şi titlul de Hons (Honours) degree. Acesta se acordă studenţilor care termină un program de 4 ani, ultimul sau ultimii 2 ani fiind de specializare. De exemplu: BA/BSc/MA Hons in Accounting. Programele de 3 ani nu vor avea această titulatură.

Pentru a fi admis la un program de master, un student trebuie să absolve un Bachelor Degree. Ca şi în cazul programelor bachelor, la nivel de master există diferite denumiri:

 • MA – Master of Arts
 • MSc – Master of Science
 • MPhil – Master of Philosophy (de obicei de 2 ani cu accent puternic pe cercetare)
 • MLitt – Master of Letters
 • MBA – Master of Business Administration

Tradiția Scoției de excelență în educație este renumită în Europa. Scoția are 15 universități, 6 instituții specializate de studii superioare și 43 de colegii post-liceale. În totalitate, studenții internaționali absolvenți ai unei universități scoțiene sau a unui colegiu, care au obținut o diplomă de facultate, Masterat sau doctorat pot să lucreze în Scoția pentru doi ani prin schema guvernamentală “ Fresh Talent: Working in Scotland”. Scoțienii cunosc valoarea bunei educații. Peste 50% dintre absolvenții unui liceu urmează apoi un colegiu sau o facultate. Din întregul Regat al Marii Britanii, Scoția atrage cei mai mulți studenți internaționali. 51,140 de studenți străini au studiat în instituțiile de învățământ superior din Scoția în anul 2005-2006. Costul vieții în Scoția este în general mai mic decât în alte părți ale Marii Britanii, existând multe beneficii disponibile pentru studenții internaționali. Studenții care se înscriu în Uniunea Națională a Studenților pot salva până la 50% din costul cărților, al papetăriei, mâncării, hainelor, transportului și al divertismentului. Există acorduri speciale încheiate între Uniunea Națională a Studenților și diferite lanțuri de magazine, librării și instituții guvernamentale.

Taxe de studii

Bachelor Degree sau studiile Undergraduate

Cost de şcolarizare: ~6.000-9.000 GBP /an (pentru universităţile de stat)

Master’s Degree sau studiile Postgraduate

Cost de şcolarizare: 3.000 – 8.000 GBP /an (pentru programele de Master);

6.000 – 50.000 GBP/an (pentru programele de MBA)

Posibilități de finanțare

Tuition Fee Loan: acest împrumut guvernamental acoperă în totalitate taxa de şcolarizare studenţilor admişi la un program de Bachelor în Marea Britanie la o universitate de stat. Pentru acest împrumut pot aplica toţi studenţii provenind din Uniunea Europeană, el acordându-se în mod automat, fără selecţie. Fiind un împrumut, el va trebui rambursat. Pe perioada studiilor, studentul nu trebuie să ramburseze nimic. El va începe să facă acest lucru numai după terminarea studiilor şi numai în momentul în care venitul său anual depăşeşte un anumit prag, depinzând de ţara unde alege să rămână după terminarea studiilor. De exemplu, dacă un student alege să se rămână în Marea Britanie după terminarea studiilor, el nu va începe să ramburseze creditul decât în momentul în care venitul său anual este de peste 21.000 GBP/an. În momentul în care a atins acest prag, el va începe să ramburseze treptat, prin sistemul de taxe naţional, un procent din suma ce depăşeşte acest prag. Dacă va câştiga 21.100 GBP/an, în anul următor va rambursa 9% din 100 GBP (=9 lire sterline), astfel venitul său rămânând foarte puţin afectat. Acest împrumut nu are dobândă bancară însă este ajustat anual la rata inflaţiei.

 • Burse universitare: (500 – 2000 GBP/an)
 • Job part-time: (400 GBP/luna minim)

Costul vieții

În medie, o persoană va cheltui, aproximativ:

 • £300 lunar pe chirie
 • £100 lunar pe utilități
 • £200 lunar pentru mâncare și îngrijire personală

O persoană nefumătoare care locuiește în Londra într-o zona decentă (nici în centru nici la periferie) și călătorește cu transportul în comun cheltuie în medie £600/luna pentru a trăi fără pretenții.

Universități