Brexit: mai este Marea Britanie o destinație de studiu?

//Brexit: mai este Marea Britanie o destinație de studiu?

Brexit: mai este Marea Britanie o destinație de studiu?

Afectează Brexitul studenții români din Marea Britanie?

Aceasta este întrebarea care persistă încă de la finele lui iunie, atunci când într-o proporție de 52%, cetățenii prezenți la referendum realizau o premieră istorică, votând ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Subiectul este cu atât mai important cu cât sistemul universitar britanic, cu o istorie începută încă din 1096, s-a dovedit de-a lungul timpului a fi unul dintre cele mai de succes, cu universități de renume precum: Oxford, Cambridge, University College London sau Imperial College London. Universitățile britanice adună la ora actuală peste 125 000 de studenți străini, din care nu mai puțin de 8 000 sunt români.

london-1405911_1920

Studenții români din Marea Britanie NU vor fi afectați de Brexit.

Evoluția lucrurilor din ultima vreme ne îndreptățește să credem că acesta este răspunsul, un răspuns care vizează atât actualii, cât și viitorii studenți din Marea Britanie. Pentru cei dintâi situația este simplă: studenții vor avea parte în continuare de aceleași beneficii, inclusiv până la finalul studiilor alese (drepturi studențești, burse de la universități, de la U.E. și fondurile Students Loan Company). De altfel, acest fapt a fost confirmat la unison de către universitățile britanice, dar și de Ministrul Educației, Jo Johnson. În ceea ce privește tinerii care intenționează să studieze în Marea Britanie, răspunsul se leagă de Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona. Conform acestuia, o țară care dorește să părăsească Uniunea Europeană este obligată să-și negocieze ieșirea pe o perioadă de cel puțin doi ani. În condițiile în care prim-ministrul britanic, Theresa May, a confirmat că negocierile vor începe abia în decembrie 2016, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va fi posibilă cel mai devreme în decembrie 2018. Ce înseamnă asta? Înseamnă că studenții care doresc să studieze în Marea Britanie începând cu anii universitari 2016/2017 sau 2017/2018 vor beneficia de aceleași privilegii ca ale generațiilor precedente, inclusiv până la terminarea studiilor (indiferent dacă Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii Europene la momentul respectiv).

Pentru cei care intenționează să experimenteze sistemul universitar britanic prin programul Erasmus+, răspunsul este același. Atât timp cât Marea Britanie este încă membră a Uniunii Europene, orice student român se poate înscrie în acest program.

Cum arată viitorul?

Inevitabil însă, ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va produce schimbări, inclusiv în sistemul educațional, iar un pesimist ar anticipa deja câteva dintre acestea: taxele de studiu vor crește cu cel puțin 30% deoarece universitățile britanice nu vor mai fi susținute cu bani europeni (de exemplu, de la 9.000 de lire pe an până la 14.000 lire pe an); accesul studenților străini în Marea Britanie va deveni un proces mai complicat (VISA va fi mai greu de obținut); costurile de viață vor fi mai ridicate (chiar dacă lira își va reveni după devalorizare, produsele și serviciile se vor scumpi); integrarea studenților și absolvenților străini pe piața muncii din Marea Britanie va fi mai dificilă. De partea cealaltă, un optimist s-ar înarma cu entuziam și ar aștepta primele schimbări. Unele organizații pro studențești au anunțat deja că vor oferi suport studenților străini.

Prioritatea noastră este să convingem guvernul Marii Britanii să ia măsurile necesare pentru a asigura atât angajaților, cât și studenților din țările ce aparțin Uniunii Europene un cadru în care să-și continue munca și studiile în universitățile britanice, astfel încât să promovăm Marea Britanie ca o destinație primitoare pentru cele mai bune și mai strălucite minți.
Julia Goodfellow, președinte Universities UK

Pe de altă parte, țări precum Israel și Elveția, deși nu sunt membre, beneficiază de susținerea Uniunii Europene deoarece au ajuns la diverse acorduri privind sistemul educațional. Un astfel de acord ar putea semna și Marea Britanie după ieșirea oficială din Uniunea Europeană. De asemenea, statutul de „unul dintre cele mai de succes sisteme universitare” poate deveni o problemă de interes național. Este în beneficiul tuturor ca Marea Britanie să-și păstreze această reputație, iar acest lucru nu este posibil decât prin intermediul studenților străini.

Concluzie și sfaturi

Așadar, studenții români care studiază sau care își doresc să studieze începând cu anii universitari 2016/2017 și 2017/2018 în Marea Britanie NU vor fi afectați de evenimentele premergătoare unui Brexit. Pe termen lung însă, situația poate deveni incertă, tocmai din acest motiv îți recomandăm să îți ajustezi planurile și să aplici deja la studii în Marea Britanie, chiar dacă ai început altundeva studiile de licență sau master. Până atunci, poți rămâne la curent cu ultimile noutăți apelând la un consultant Edumentor.

By |2016-09-22T13:56:05+00:00septembrie 22nd, 2016|Blog|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment